užitočné weby pre každého


Kedy budú moje stránky viditeľné na Googli?

Dostupnosť webu

Keď si vytvoríte svoj web u nás na serveri www.vlastnyweb.sk, nikto nevie, že váš web existuje. Ani Google. Preto môžete web používať aj ako utajený – iba pre seba a svojich známych. Stačí rozdať adresu webu ľuďom, ktorí by chceli web používať. To platí iba dovtedy, kým sa adresa webu neobjaví niekde inde na internete, takže neodporúčame publikovať citlivé informácie.

Web na serveri vlastnyweb.sk je dostupný stále, ale iba pre toho, kto pozná adresu.

Toto neplatí pre weby, ktoré používajú vlastnú doménu v tvare www.niečo.sk, pretože existujú zoznamy registrovaných domén a Google sa k nim dostane.

Zverejnenie (publikovanie) webu

Ak chceme, aby sa Google o vašom webe dozvedel, stačí uložiť na nejakú inú webovú stránku odkaz (hyperlink) na váš web. Vyhľadávače majú svoje roboty (v angličtine skrátene bots), ktoré pravidelne prehľadávajú všetky stránky a každú novú linku skontrolujú, či ju už majú v databáze. Ak nie, tak si ju poznačia a o nejaký čas príde bot aj na tento web.

Webové katalógy

Z tohoto dôvodu je potrebné nové weby zverejniť vo webových katalógoch, ktoré zobrazujú zoznamy webových stránok podľa zamerania. Najznámejšie katalógy na Slovensku sú Zoznam.sk, Azet.sk, Centrum.sk, v Česku Seznam.cz. Ak to so svojim webom myslíte vážne, odporúčame zaregistrovať vaše stránky najmä v slovenských katalógoch. Na internete nájdete aj iné katalógy okrem spomenutých.

Webové katalógy kedysi používali aj vlastné webové vyhľadávače a aktívne zhromažďovali informácie z internetu, v súčasnosti na Slovensku používajú služby vyhľadávača Google. Tento vyhľadávač sa na Slovensku používa skoro výhradne.

Aký je rozdiel medzi vyhľadávačom a katalógom?

  • Vyhľadávače (Google.com, Yahoo.com, Bing.com,…) získavajú informácie samostatne a nezávisle tým, že neustále prehľadávajú webové stránky a ukladajú ich obsah do databázy.
  • Katalógy slúžia ako webové vizitky a informácie do nich ukladajú majitelia webov.

Publikácia na serveri vlastnyweb.sk

Aby sme vám zjednodušili prácu, vytvorili sme na našom serveri mini-katalóg stránok. Keď v Nastaveniach svojho webu začiarknete voľbu „Web je publikovaný (verejný)“ na „áno“, bude sa zobrazovať odkaz na váš web na stránke Publikované weby. Tu si nájde odkaz aj Google a Googlebot príde na vaše stránky po informácie.

Snimka obrazovky – ako publikovať web

Indexácia

Indexácia znamená vloženie načítaných údajov do databázy vyhľadávača. Obsah (najmä textové informácie) sa roztriedia, ohodnotia a nahrajú do internej databázy vyhľadávača. Pri vyhľadávaní sa nečerpajú informácie priamo zo stránky, ale z databázy. Preto vám Google môže ponúknuť výsledky aj zo serverov, ktoré sú momentálne nefunkčné. Nevýhodou je, že informácie nie sú úplne aktuálne. Ak nejakú informáciu zmažete, na Googli sa môže ešte dlhšiu dobu zobrazovať.

Ako rýchlo sa dostanú informácie na Google?

Od zverejnenia (publikovania) webu môžete čakať aj 2 týždne, kým sa výsledky objavia vo vyhľadávaní. Ak si chcete skontrolovať, či je vaša stránka v databáze Googla, vložte do vyhľadávača názov vášho webu a za tým „vlastnyweb.sk“, napríklad: „kaderníctvo petra vlastnyweb.sk“. Je jedno, či napíšete veľké alebo malé písmená.

Ak máte web s vlastnou doménou, tak vložte do vyhľadávača názov vlastnej domény, napríklad „niečo.sk“ alebo ešte lepšie „site:niečo.sk“. V tomto prípade Google vypíše všetky indexované stránky iba z vášho webu.

Aktualizácia informácií

Po prvom uložení údajov chodí Googlebot na stránky pravidelne. Frekvencia návštev závisí od atraktivity webu a ako často sa mení obsah webu. Pri spravodajských weboch to sú minúty, pri neudržiavanych weboch aj týždne. Bežne môžete rátať s dennou frekvenciou.

Ako dosiahnuť, aby naše stránky boli na prvých miestach v Googli, si povieme nabudúce.


Úvodná stránka blogu