užitočné weby pre každého


Ocenenie vašich stránok: Web týždňa

Na našom serveri vznikajú každý deň nové a zaujímavé stránky. Avšak niektoré z nich vynikajú svojim obsahom a spracovaním. Ich autori naplno využívajú možnosti systému a dizajnu šablón. Takéto weby sme sa rozhodli oceniť formou prívlastku Web týždňa.

Takouto formou chceme upozorniť na zaujímavé weby na našom serveri, ktoré by sa inak mohli stratiť medzi inými stránkami, ktorých je už teraz niekoľko tisíc.

Kritéria výberu

Prínosný obsah pre návštevníkov webu

Web by mal byť príťažlivý pre širší okruh záujemcov. Osobná stránka určená pre mňa a môjho brata zrejme nezaujme nikoho, kto nás nepozná. Ale napríklad rady a skúsenosti so zdravou životosprávou môžu byť užitočné pre celé Slovensko, dokonca aj v zahraničí. Tým nechceme vylúčiť stránky s lokálnym významom, ktoré majú tiež svoj význam. Najlepšie je asi napísať, že stránky by mali byť určené vopred neznámemu návštevníkovi.

Využitie možností systému

Lepšie hodnotené budú weby, ktoré naplno využívajú funkcie Vlastného webu. Ich použitím totiž zvyšujete hodnotu svojho webu. Kontaktný formulár napríklad výrazne zlepšuje komunikáciu s návštevníkmi, vložené videá obohacujú stránky o názorné návody na použitie, mapy uľahčujú orientáciu potenciálneho zákazníka, ktorý bude hľadať vašu prevádzku.

Vizuálne príjemné stránky

Páči sa nám, keď je zladená použitá šablóna s ďalšími grafickými prvkami na stránke. Obrázky, schémy alebo diagramy by nemali byť úplne z iného súdka. Dobre zvolená šablóna, vložené vaše logo, tématický obrázok v pozadí alebo v hlavičke stránky dokážu navodiť príjemný pocit pri prezeraní stránok. Séria pekne nafotených obrázkov vo fotogalérii dotvorí výborný dojem z obsahu stránok.

Správne formátovanie textu

Členenie textu na nadpisy a odstavce prináša nielen lepšiu čitateľnosť a orientáciu v texte, ale aj vyššiu hodnotu pre optimalizáciu stránok (SEO). Úroveň nadpisu určuje aj váhu slov, ktoré sú v ňom použité. Vyhľadávač tak môže lepšie určiť kľúčové slová na stránke a ponúknuť web vo výsledkoch vyhľadávania.

Web nie je príťažlivejší, ak je každý riadok inou farbou textu – naopak, je úplne nepreľadný. Preto zvýraznenie odstavcov nechajme radšej na použité štýly v šablóne, ktoré okrem dizajnu určujú aj stupeň nadpisu. Samozrejme, použitie atribútov písma (Tučné/Kurzíva/Prečiarknuté/Indexy...) je žiaduce a užitočné.

Nutné podmienky pre zaradenie do súťaže

  • Rešpektovanie Obchodných podmienok nášho (už aj vášho) servera
  • Publikovanie webu (nepublikovaný web nie je viditeľný pre vyhľadávače). Ako publikovať?
  • Relevantný obsah na všetkých podstránkach (na žiadnej stránke nemôže byť vzorový text od vytvorenia webu, to je fakt neodpustiteľné)

 

To, či web funguje v Základnom alebo Prémiovom balíku, nerozhoduje. Takisto nie je dôležité, kedy web vznikol.

Čo tým získa ocenený web?

Popularitu

Oznam o ocenení bude uvedený na úvodnej stránke webu, ktorú navštevuje množstvo ľudí. Veľa z nich môže zaujať a pozrie si ju, pretože stačí iba kliknúť na odkaz.

Vyššiu hodnotu SEO

Úvodná stránka Vlastného webu má vysoké hodnotenie z pohľadu SEO (optimalizácie webstránok) a preto odkaz, umiestnený na nej, zvyšuje hodnotu ocenenej stránky.

Kredit

Stránku oceňujú odborníci v tejto oblasti, preto je oprávnené sa domnievať, že stránky sú naozaj zaujímavé, prínosné a stojí za to ich navštíviť. Či už kvôli obsahu alebo ako vzor pre iných tvorcov stránok. Preto si správca Webu týždňa môže povedať: „áno, robím to dobre a som na svoju stránku hrdý!“.

Ocenenie Web týždňa budeme udeľovať zvyčajne každý pondelok. Web je vyberaný podľa uvedených kritérií, ale aj na základe skúseností a preto je výber nutne subjektívny. Na ocenenie nie je žiadny nárok. Vyhradzujeme si právo niektorý týždeň ocenenie neudeliť, ak sa nám nebudú zdať weby dostatočne dobré. Web môže dostať ocenenie aj viackrát.

Ak máte svojho favorita na Web týždňa, pošlite nám svoj tip!


Úvodná stránka blogu