užitočné weby pre každého


Prenos domény k inému poskytovateľovi

Ak máte u nás vytvorený web a zaregistrovanú svoju doménu, musíte sa rozhodnúť, čo s nimi ďalej.

V prvom rade, doména a web sú na sebe nezávislé. Jeden celok začnú tvoriť až vtedy, keď doména ukazuje na nejaký web. Napríklad máte webové stránky s adresou v tvare mojestránky.vlastnyweb.sk a zaregistrujete si doménu mojestránky.sk a prepojíte ich s vašim webom, bude sa na adresách mojestránky.vlastnyweb.skwww.mojestránky.sk zobrazovať ten istý obsah.

Vytvoríte si nový web na inom serveri. Ale čo urobiť s doménou?

Prevod domény

Máte takéto možnosti:

  • Podpíšete zmluvu s centrálnym registrátorom domén s koncovkou .sk – spoločnosťou SK‑NIC, a.s. Požiadate svojho poskytovateľa webhostingu, ktorý býva zároveň aj registrátorom domén, aby preniesol vašu doménu pod jeho správu. Stanete sa držiteľom domény.
  • Ak sa vám nechce robiť administratívne úkony, požiadate svojho poskytovateľa hostingu, aby sa stal oficiálnym držiteľom domény on. Vy si budete môcť nastavovať technické parametre domény cez ovládací panel poskytovateľa.
  • Ponecháte doménu u nás (Xion, s.r.o.). My ju presmerujeme na nový server, kde bude váš nový web. Služba je spoplatnená podľa cenníka.
  • Neurobíte nič. Platnosť domény v priebehu roka exspiruje a doména sa stane voľná – prestane fungovať a zaregistrovať si ju môže hocikto iný.


Pre domény s inou koncovkou ako .sk (.eu, .com, .cz,…) nepodpisujete zmluvu s SK‑NIC, a.s., ale poskytovateľ hostingu sprostredkuje zaregistrovanie domény.

Zmena domény sa deje prostredníctvom odovzdania tzv. autorizačného kódu pre transfer domény. Požiadajte nás emailom o autorizačný kód. Prevod môže byť spoplatnený, ak sú s ním spojené ďalšie administratívne úkony.


Úvodná stránka blogu